Door ds. Kasper Jager
Het kerkasiel in Kampen stelt ons de vraag: voor welke waarden staan we als samenleving? En hoe zorgen we ervoor dat ons beleid deze waarden weerspiegelt? Of je nu gelovig bent of humanist, we delen een diepe overtuiging dat gewortelde kinderen niet meer mogen worden uitgezet. Zo staat te lezen in een gezamenlijk schrijven van Robbert Bodegraven (directeur van het Humanistisch Verbond) en Coen Wessel (algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland).
Op vrijdag 21 maart om 14.00 uur duurt dit kerkasiel precies 4 maanden. Precies 120 dagen wonen en leven Aleksa, Amelia, Ariana en Aram en hun ouders Karina en Aleksandr dan bij ons in Open Hof. Al 2.880 uur houden zo’n 300 voorgangers, 100 muzikanten, 200 vrijwilligers en ruim duizend bezoekers de viering dag en nacht gaande. Ongelooflijk… of misschien juist ‘gelooflijk’! Onvermoeibaar en vastberaden blijven we geloven in, hopen op en ons met veel liefde inzetten voor een (t)huis in Nederland voor gewortelde kinderen.
In de afgelopen week is er in de media ook weer volop aandacht. Zo maken RTV IJsselmond en RTV Zeeland een sfeerimpressie van het leven in het kerkasiel van het gezin Babayants. Op Groot Nieuws Radio mag ik de luisteraars bijpraten over de voortgang van het kerkasiel in Open Hof. En het Nederlands Dagblad pakt uit met een artikel over de steun van de Nederlandse Gereformeerde Kerken aan het kerkasiel. Samen met ds. Dinand Krol en ds. Koos Tamminga neemt synodevoorzitter ds. Peter Sinia twee uur van de doorgaande viering voor zijn rekening. Ook heeft hij een verklaring meegenomen naar Open Hof:
“Met onze deelname aan dit kerkasiel pleiten wij bij de politiek tegelijk voor rechtvaardigere wetten. Zodat ook de rechter recht kan doen aan kinderen die hier geworteld zijn.”
Honderden mensen zijn in de afgelopen week ambassadeur geworden voor het kerkasiel. Duizenden brieven zijn verzonden naar de raadsleden van tientallen gemeenten. Om de bijna 9.000 raadsleden van alle 342 gemeenten in ons land te bereiken hebben we echter nog veel meer ambassadeurs nodig. Dus meld je aan en nodig ook anderen uit om ambassadeur te worden:
Spreek politici in je omgeving ook direct aan op de noodzaak van een oplossing voor gewortelde kinderen. Of schrijf de raadsleden van je gemeente een brief. Door in de gemeenteraad dit thema te laten bespreken, plaats je het op de lokale agenda. Hoe meer gemeenten dit doen, hoe meer het ook gaat leven in alle (landelijke) politieke partijen. Zo’n mail sturen hebben wij heel eenvoudig voor je gemaakt:
Zo hopen we van onderop onze landelijke politici ervan te doordringen dat er een rechtvaardige oplossing moet komen voor gewortelde kinderen.
Afsluitend nog weer enkele impressies uit de appgroepen en de socials van het kerkasiel:
- De sfeer in de kerkzaal kun je gerust gewijd noemen en de saamhorigheid van degenen die elkaar afwisselen en hartelijk ‘wel thuis’ wensen, is geweldig.
- Zojuist bombardeerde ik de gemeenteraad van Dronten met de oproep plus concept motie. Mooie actie. Eenvoudig te verzenden. Goede tekst! Even voor gaan zitten en mailadressen verzamelen.
- Alle partijen van de gemeenteraad van Utrecht aangeschreven. Ik wist niet dat er zoveel partijen hier zijn.
- Een creatieve nacht. Vluchtelingen uitgebeeld. Bloemschikken. Een groep van 10 mensen uit Beuningen.