Door ds. Kasper Jager
We zijn halverwege de Veertigdagentijd en op weg naar Pasen. Pasen is het feest van nieuw leven. Het feest waarbij we in de kerk stilstaan bij de opstanding van Jezus Christus. Binnen en buiten de kerk is Pasen ook het moment om naar buiten te trekken. Voor de familie Babayants is dat dit jaar compleet anders. Zij schuilen nu al 18 weken bij ons in Open Hof en kunnen niet naar buiten, niet lekker gaan wandelen. Toch zijn ze vol hoop over een oplossing voor henzelf en alle andere gewortelde kinderen!
Wat is er mooier dan juist nu om hen heen te gaan staan? Wat we allemaal kunnen doen is een leuke kaart naar hen sturen om hen een beetje op te vrolijken. En naar mevrouw Faber! Zullen we samen zorgen dat zij blij verrast zijn door de vele kaarten?
“Biedt de kerk ijdele hoop?” zo vraagt Trouw zich af in haar wekelijkse rubriek Theologisch Elftal. Deze keer komen Erik Borgman (emeritus- hoogleraar publieke theologie aan Tilburg University) en Mpho Tutu van Furth (episcopaal priester) aan het woord. Borgman: “We moeten vooral niet te bang zijn voor verkeerde, valse of ijdele hoop. Ik denk dat we minstens zo erg op onze hoede moeten zijn voor valse wanhoop: mensen ten onrechte als hopeloos geval in de steek laten.” Tutu van Furth: “Het is ook makkelijker om vanuit een comfortabele positie de hoop op te geven. Voor veel mensen is hoop alles wat ze hebben. Het is altijd goed om je ervan bewust te zijn dat jij op een dag zelf degene kan zijn die andermans hoop nodig heeft, iemand die naast je staat en voor jou pleit, iemand die een kerk voor je openzet.”
Ben je al ambassadeur geworden voor het kerkasiel? Meld je aan en nodig ook anderen uit om ambassadeur te worden. Ga daarvoor naar de ambassadeur pagina via de onderstaande knop:
Zo hopen we van onderop onze landelijke politici ervan te doordringen dat er een rechtvaardige oplossing moet komen voor gewortelde kinderen.
Afsluitend nog weer enkele impressies uit de appgroepen en de socials van het kerkasiel:
Vrij naar Martin Niemöller:
Toen ze de buitenlanders wegstuurden
heb ik gezwegen want ik ben geen buitenlander.
Toen vrouwen werden gediscrimineerd
heb ik gezwegen want ik ben geen vrouw.
Toen homo’s in elkaar werden geslagen
heb ik niet geprotesteerd want ik ben geen homo.
Toen ik aan de beurt was
was er niemand die nog protesteerde.
- Ik was vandaag samen met twee dochters in Amsterdam bij de demonstratie tegen racisme en fascisme. En Kerkasiel was er ook. Zag nog iemand met hetzelfde bord. Heb het mijne achtergelaten op het Museumplein.
- Ik kreeg een armbandje van Aleksa met KRACHT. Doet het naast HOOP ook erg goed!