Kort antwoord:
Er zijn verschillende factoren die zorgen dat een asielprocedure vaak erg lang duurt. De IND is onderbezet door jarenlange bezuinigingen. Dat vertraagt behandeling van de aanvraag, maar ook de uitzetting bij afwijzing kan hierdoor heel lang duren. Verder is de procedure zo opgezet dan asielzoekers niet al hun redenen voor asiel in één aanvraag kunnen onderbrengen – daardoor moeten ze wel procedures stapelen. Het recht op beroep geldt voor de asielzoeker én de overheid. En ook die laatste gaat vaak in beroep als iemand wél asiel krijgt. Maar wat de reden voor de vertraging ook is: het is onrechtvaardig om kinderen te straffen voor de lange procedures, door ze uit te zetten wanneer ze helemaal zijn geworteld in Nederland.
Lang antwoord:
Er zijn verschillende factoren die zorgen dat een asielprocedure vaak erg lang duurt. Door jarenlange bezuinigingen op de IND duurt het al behoorlijk lang voordat de eerste asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Als een aanvraag is afgewezen heeft de asielzoeker het recht om in hoger beroep te gaan. En als de aanvraag is toegewezen, kan de IND in hoger beroep gaan. Dat laatste gebeurt ook regelmatig. De wettelijke mogelijkheden (voor asielzoeker én overheid) zijn gebaseerd op internationale verdragen, zoals het VN Vluchtelingenverdrag. Het is niet meer dan
normaal dat asielzoekers en de overheid van die mogelijkheden gebruik maken.
Verder is er vaak meer dan één reden waarom iemand asiel aanvraagt. Die redenen kunnen soms niet allemaal in één procedure worden opgenomen. Ook kan de situatie van de asielzoeker (of die van het land waaruit hij gevlucht is) veranderen, of er is nieuw bewijs gekomen dat het
asielverzoek ondersteunt. Zeker wanneer een asielzoeker vreest voor zijn of haar leven is het logisch dat zo iemand alles probeert om asiel te krijgen. Overigens blijkt bij een tweede of derde aanvraag regelmatig dat er wél asiel moet worden gegeven.
Vertraging ontstaat ook wanneer de overheid een afgewezen asielzoeker niet uitzet, bijvoorbeeld door onderbezetting bij de IND.
Ten slotte: er zijn allerlei redenen waarom een asielprocedure heel lang duurt. Zelfs als dit (deels) komt door het handelen van de ouders is het nog steeds onrechtvaardig om daarvoor de kinderen te straffen, door ze uit te zetten wanneer ze helemaal zijn geworteld in Nederland.
Meer lezen? Kijk eens op de website van Vluchtelingenwerk.