In 1994 heeft de overheid nieuwe regels vastgesteld rondom kerkasiel. Daarin staat onder meer dat het ‘bevoegd gezag’ te allen tijde het kerkgebouw binnen mag komen om vreemdelingen op te halen tenzij er een godsdienstoefening of bezinningssamenkomst gaande is. Juridisch gezien is het een noodzaak, en de Raad van Kerken in Nederland stelt dat dit onder voorwaarden ook acceptabel is voor kerken.
Daarnaast heeft de Raad van Kerken in 2021 een rapport geschreven waarin zij stelt dat geloofsgemeenschappen in uiterste nood bescherming kunnen bieden door middel van kerkasiel, waarbij een doorlopende viering wordt gebruikt om mensen te beschermen. Van deze uiterste nood is sprake als uitzetting van een uitgeprocedeerde asielzoeker dreigt, terwijl asielverleners naar eer en geweten ervan overtuigd zijn dat de betreffende persoon bij terugzending in een levensbedreigende situatie terechtkomt. In het rapport staat ook hoe sinds de 6e eeuw aan de hand van teksten uit het Oude Testament (bijv. Ex. 21:12-13; 27:2 en 38:2) in kerken bescherming is geboden aan mensen in nood.
Ook Prof. dr. C. van den Broeke, hoogleraard Rechtstheologie en Kerkrecht aan de Theologische Universiteit Utrecht schref erover in Ars Aequi. Daarin schrijft hij onder meer:
De overheid dient begrip te hebben voor de heilige opdracht van de kerk om op te komen voor kwetsbare mensen voor wie niemand meer opkomt. Het is goed dat er plekken in een democratische rechtsstaat zijn waar uitgeprocedeerde asielzoekers als mensen worden gezien. Dit ontslaat geloofsgemeenschappen niet van de verplichting het rechtsregime van de Nederlandse democratische rechtsstaat te respecteren. Een geloofsgemeenschap moet zich niet willen verheffen boven de overheid.
Vanuit Kampen onderschrijven wij dit volledig. Wij verzetten ons niet tegen en verheffen ons niet boven de overheid. Wij herinneren de overheid aan een belofte die in 2019 gedaan is om procedures te versnellen. Daarover voeren wij graag het gesprek met de overheid. Doordat genoemde belofte niet nagekomen is, komen kinderen in de knel. Voor hen staan wij op.