Kort antwoord:
Dat klopt, maar uitzetting van gewortelde kinderen (die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven) is erg schadelijk voor hen. Daarom was er voor deze groep tot 2019 een ‘kinderpardon’. Dat is afgeschaft met de belofte dat de procedure sneller zou verlopen, en er dus geen gewortelde kinderen bij zouden komen. Dat is helaas niet gelukt. Het is niet rechtvaardig om kinderen te straffen voor ons onvermogen om een goede asielprocedure op te zetten.
Lang aantwoord:
Inderdaad, en daar gaat het kerkasiel ook niet tegenin. Wij doen geen uitspraken over de juridische procedure, of over de (on)veiligheid van Oezbekistan. Wel wijzen we er op dat we in Nederland lang een ‘kinderpardon’ hadden, waardoor gezinnen met gewortelde kinderen (die langer dan vijf jaar in Nederland hebben gewoond) mochten blijven. De reden hiervoor was (en is!) dat dit erg schadelijk is voor hun ontwikkeling.
Dat kinderpardon is in 2019 afgeschaft, met als toezegging van de regering dat de asielprocedure zou worden versneld. Er zouden daarom geen nieuwe gewortelde kinderen bijkomen. Maar de versnelling kwam niet, en wij vinden dat kinderen daar niet de dupe van mogen worden. Er zijn in Nederland inmiddels weer zo’n vierhonderd gewortelde kinderen in de asielprocedure.
Ten slotte is het ook zo dat Nederland het belang van kinderen in de asielprocedure onvoldoende meeneemt. Kinderen worden bijvoorbeeld niet gehoord tijdens de zitting. Ter vergelijking: bij een uithuisplaatsing is dat wel gebruikelijk. Wij pleiten er daarom voor dat de kinderrechten, die omschreven zijn in het door Nederland ondertekende internationale Kinderrechtenverdrag worden verankerd in de vreemdelingenwet, die de regels voor toegang en toelating tot Nederland omschrijft.