Birgit Jaarsma leidde in maart een paar uur de dienst bij het Kerkasiel. Als orthopedagoog weet ze hoe ingrijpend uitzet procedures kunnen zijn voor ouders en kinderen, al helemaal wanneer het gaat om gewortelde kinderen. ‘Ik heb dit gedaan voor het gezin Babayants, maar ook als breder signaal.
Jaarsma is naast orthopedagoog (ze werkt als zelfstandig therapeut) ook musicus, en theoloog in opleiding. Ze schrijft momenteel haar scriptie voor de master Missiologie. Ze kan niet tegen onrecht, en als ze mensen in de marge ziet, die verdrukt of aan de kant gezet worden, voelt ze zich geroepen op te staan.
We kijken teveel weg als samenleving’, zegt Jaarsma. ‘Welke samenleving, maar ook welke kerk zijn we geworden? Als ik al die uitsluiting zie breekt mijn hart soms. Zo heeft God het niet bedoeld!’ Dus ging ze voor bij het Kerkasiel, en gaat ze dat weer doen als haar scriptie klaar is. ‘Wanneer er onrecht op mijn pad komt, kijk ik wat ik kan doen. Bij het Kerkasiel is het nodig dat mensen tijd investeren om de dienst te leiden. Maar als ik geen tijd heb, kan ik altijd nog een social media post schrijven of doneren.
Bij de dienst in maart nam ze een scholiere uit Oegstgeest mee, die voor haar school een sociale stage van een paar dagen moest lopen. ‘Zij komt uit en vrij elitair milieu, en is helemaal niet kerkelijk. Maar ze was diep onder de indruk van wat ze zag, en heeft er op school ook uitgebreid over verteld. Het was voor haar een heel nieuwe ervaring. Dat kun je dus bereiken door gewoon iemand mee te nemen.’
De volgende keer dat ze voorgaat wil ze ook haar muzikale achtergrond inzetten. ‘Ik ga een 360 graden dienst uitvoeren, waarbij de deelnemers in het midden zitten en het geluid via vier boxen komt. Ze zitten er dan middenin. Dat wilde ik de vorige keer ook al, maar toen bleek dat er geen geschikte geluidsinstallatie was.’ En tot die tijd? ‘Het is mijn overtuiging dat je elke dag wel iets kunt doen om de samenleving een beetje beter te maken.

Birgit Jaarsma.